Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

2015
20
Apr
20:00 – 22:00
Het Nieuwe Instituut

Wat kunnen we leren van de ontwerp- en planningsstrategieën van onze voorgangers in de omgang met het huidige watervraagstuk? Deze vraag stond centraal in een serie multidisciplinaire workshops onder leiding van Fransje Hooimeijer (TU Delft), Frits Palmboom (TU Delft / Palmbout Urban Landscapes) en Lodewijk van Nieuwenhuijze (H+N+S Landschapsarchitecten). In deze afsluitende bijeenkomst worden de onderzoeksresultaten gepresenteerd, waarbij moderator Bart Cosijn in gesprek gaat met de workshopleiders over de actuele waarde van de rijke Nederlandse ontwerp- en planningsgeschiedenis.

2015
30
Jan

In een serie workshops werd onderzoek gedaan naar de relatie tussen waterhuishouding en stedenbouw, door bestudering van historisch materiaal uit het archief van Het Nieuwe Instituut. In de derde en laatste workshop, onder leiding van landschapsarchitect Lodewijk van Nieuwenhuijze (H+N+S Landschapsarchitecten), stond de relatie tussen onderzoek en ontwerp centraal. In de openbare workshop werd onderzocht hoe kennis van natuurlijke condities van een locatie kan worden geïntegreerd in ruimtelijk ontwerpen, en hoe deze integratie tot stand komt in de samenwerking tussen ontwerper en onderzoekers.

2014
12
Dec

In een serie besloten workshops wordt onderzoek gedaan naar de relatie tussen waterhuishouding en stedenbouw, door bestudering van historisch materiaal uit het archief van Het Nieuwe Instituut. Op vrijdag 12 december presenteren stedenbouwkundige Frits Palmboom en studenten Urbanism van de TU Delft in een publieke slotbijeenkomst de resultaten van hun workshop, de tweede uit de reeks. Zij deden de afgelopen weken onderzoek naar het ontwerpproces dat vooraf ging aan de Houtribdijk, waar Cornelis van Eesteren decennia aan werkte. Aansluitend vindt een gesprek plaats over hoe het verleden en de toekomst van de dijk met elkaar kunnen worden verbonden.

2014
07
Nov
15:00 – 17:00
Het Nieuwe Instituut

In een serie besloten workshops wordt de komende maanden onderzoek gedaan naar de relatie tussen waterhuishouding en stedenbouw, door bestudering van historisch materiaal uit het archief van Het Nieuwe Instituut. Op 7 november geeft stedenbouwkundige Frits Palmboom een openbare inleiding op het onderwerp van de tweede workshop uit de reeks: de ontwerpschetsen voor de Houtribdijk van Cornelis van Eesteren.

Fransje Hooimeijer, Frits Palmboom, Lodewijk van Nieuwenhuijze
Julia van der Meer
Joosje van Geest
Lotte Haagsma
Jochem van der Spek

Dit project maakt deel uit van de programmalijn Landschap en Interieur en het dossier AAARO Onderzoeksprojecten.

Het project Water & Stedenbouw is uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Infrastructuur & Milieu in het kader van de ActieAgenda Architectuur en Ruimtelijk Ontwerp (AAARO).